Ego states – spela med ditt bästa lag

En av de första sakerna jag brukar förklara när en person kommer för en hypnossession, efter att personen beskrivit vad den (oftast) vill bli fri ifrån, är det ego states.

Att en människa har många olika ego states, eller delpersonligheter som dyker upp i olika sammanhang är något som är känt inom många områden som psykologi, hypnos och neurovetenskap. Upp till 100 delpersonligheter kan en och samma person härbärgera, enligt senaste forskningen. Som att vi går runt med några fotbollslag inom oss. Några lagspelare från de olika lagen har du ärvt från dina föräldrar, några är rester från din barndom och några kommer från ditt vuxna jag.

Jag tror och märker att alla människor har alla resurser att må fantastiskt, det gäller bara att navigera dit mellan de olika personligheterna. Låt säga att du vill slippa att få ilskna utbrott på din närmaste varje gång en specifik fråga kommer upp vid middagsbordet. Kanske handlar det om pengar eller om hur otydligt det var vem som skulle lämna på förskolan följande dag. Du kanske har märkt att det nästan alltid är samma frågor som triggar ilska hos dig. I nästa situation i en helt annan fråga, kan du känna dig fullkomligt lugn, närapå oberörd. Du kan ju faktiskt känna dig som två helt olika personer vid dessa två skilda situationer, eller andra tillfällen… Arga Ante, bråkmakar Lotta, milda Matilda, glada Gunnar…..mm. 

Har du varit med om att gå till sängs som motiverade Malin, med klockan ställd på 06:00 och med löparskorna redo nedanför sängen, men vaknar som latmasken Lars, totalt oinspirerad att stiga upp och träna.

Vissa delpersonligheter är mer framträdande såklart. Några  personligheter är mer praktiska att använda hemma i relation med olika familjemedlemmar medans andra funkar bättre på jobbet eller på gymet. Vissa av oss har fler och med större variation av humör och uttryck. Du kan välja ditt bästa lag. Låt dina framträdande spelare vara spelare med lugn, glädje, självförtroende, acceptans, problemlösare, smidiga i sociala sammanhang som exempel, för att du skall uppleva mer glädje och frihet i tillvaron.

När du kommer till mig för en session drar vi nytta av dina olika delpersonligheters styrkor och känslor, tonar ner vissa delpersonligheter som inte längre fyller någon vettig funktion för dig och stärker precis den del du behöver för att komma dit du vill. Ibland behövs några sessioner men det kan också hända att du modellerar om dig på ett enda tillfälle. Varför inte spela med ditt (eller dina) bästa lag inom kort? Det är du värd!


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *